Author: bayera

Meghívó

A Nemzeti Összetartozás Napja, az 1920-as Trianoni Békeszerződés 100. évfordulója alkalmából Tisztelettel meghívjuk a lakosságot a 2020. június 4-én 18:00 órakor tartandó megemlékezésünkre, koszorúzásunkra.

Helyszín: Tinnye, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. Tiranoni emlékkereszt

Krix Lajos polgármester

Rendelési idő változása

Tisztelt Páciensek!

2020.05.22-én pénteken a rendelés elmarad. (A rendelőben az ápolónőt rendelési időben megtalálják.)

Sürgős esetben dr. Arany Andrea hívható 8-16-ig. Tel: 06 20 9107 858 Rendelési idejében a rendelőjében előzetes telefonos bejelentés alapján felkereshető 8-11óra között. Pilisjászfalu rendelő telefonszáma:  06-26-375 191

                                                                dr. Répási Ildikó

Engedélyköteles tevékenységek: ellenőrzött bejelentés

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. május 18. napján hatályba lépő 191/2020 (V. 8.) kormányrendelet értelmében az engedélyköteles tevékenységek végzésére irányuló kérelmek ellenőrzött bejelentés formájában nyújthatók be, kizárólag elektronikus úton, az erre a célra létrehozott alábbi e-mail címen:

bejelentes@tinnye.hu

Az engedélyköteles tevékenység – a tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályi feltételek fennállása esetén – az engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül folytatható, azt követően, hogy a Hatóság döntéséről elektronikus úton értesítette bejelentőt.

A bejelentésért az engedélyezés, valamint a kapcsolódó szakhatósági eljárások illetékének, vagy igazgatási szolgáltatási díjának 50 %-át kell leróni, vagy megfizetni.


Kérjük a tisztelt ügyfeleket, hogy a kapcsolattartás érdekében bejelentésükön telefonos elérhetőségüket minden esetben tüntessék fel.


Tinnye, 2020. május 19.

Geréb Tünde jegyző

Parlagfű elleni védekezés

Az agroinform.hu cikke:

A korábbiakkal ellentétben idén már bármikor ellenőrizhet és bírságolhat a hatóság. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tájékoztatása alapján összeszedtük a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Eddig a talaj felső rétegének alacsony nedvességtartalma miatt csak elvétve csírázott a parlagfű, csírázása és kelése jobbára olyan bolygatott területeken volt megfigyelhető, ahol a nedvesebb talajrétegek kerültek a felszín közelébe. Az április végi, május eleji esők hatására azonban tömeges csírázás és kelés kezdődik – írja az Origo a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közleményére hivatkozva.

A parlagfű elleni védekezést már áprilisban meg kell kezdeni – fotó: Shutterstock

A Kamara emlékeztetett, hogy a hatékony védekezések időpontja a parlagfű fő csírázási-kelési időszakában, áprilisban van. A parlagfű, pionír növény jellegéből fakadóan tág tűrőképességű, március végétől gyakorlatilag az első fagyok megjelenéséig folyamatosan csírázik-kel, azonban a fő csírázási időszaka az április hónapra tehető.

A jó hír azonban, hogy mivel a tömeges kelés csak most kezdődött, nem vagyunk elkésve a védekezéssel.

A parlagfű tömeges megjelenése a talajok bolygatásához köthető, mivel a növény természetes zárt vegetációban nem tud megjelenni, azzal nem versenyképes. Tehát célszerű a védekezés során a bolygatott területek folyamatos borítottságáról gondoskodni akár füvesítéssel, cserjék ültetésével, akár talajtakarással.

Idén már folyamatosan ellenőriznek a hatóságok – fotó: Pixabay

A kultúrnövénnyel borított terület esetén a megfelelő tőszám és annak a gyomelnyomó képességének a kialakítása, a gyümölcsösökben, szőlőben a sorok a mulcsozása javítja jelentősen a védekezést. A nem mezőgazdasági hasznosítású, bolygatott ipari, valamint a lakott területeken szintén a folyamatos növényborítottság kialakítása, a talajtakarás és a kémiai védekezés a leghatékonyabb módszer.

A kaszálással és a fűnyírással csak óvatosan! A nem megfelelő magasságban, csíranövények szintje felett történő kaszálás csak újabb gyommagkelést eredményez.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara fokozottan felhívja a figyelmet, hogy a védekezési kötelezettség betartása ez évtől már nem július 1-től kerül ellenőrzésre, hanem a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek.

Orvosi rendelés

                                                   FIGYELEM !

Az új típusú koronavírus járvány megfékezésére a Kormány által kihirdetett vészhelyzet és a személyes izolációs ajánlások alapján  egyéni eljárási rendet vezettünk be a rendelésen. Az intézkedés az Önök érdekében és a lehetőség szerint minél tovább fenntartható alapellátás céljából történik, visszavonásig.

Az alábbi változások lépnek életbe  2020.05.04-től.

 BETEGRENDELÉS:

Minden rendelésen megjelenő páciensnek időpontot kell kérnie! Ezen esetekben hívja a rendelő számát  06-26 335-080. Rendelési időn kívül sürgős esetben az orvos mobilszáma hívható. T: 06 30 231 6859

 A légúti fulladásos rosszullétnél az OMSZ 104 közvetlen számát hívják.

A váróteremben egyszerre 3 beteg tartózkodhat egymástól 2m távolságban.

A   15145 1/2020 OTF Országos Tisztifőorvos rendelete alapján a legtöbb beteget  TÁVKONZULTÁCIÓ ALAPJÁN KELL ELLÁTNI.     

MIELŐTT BETEGRENDELÉSRE JÖNNÉNEK TELEFONOS EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES.  Kivéve a sürgős életveszélyes állapot.

A köhögés, láz torokfájás: vírusos fertőzés  tüneti terápiát igényel. Állapot romlás esetén konzultáció illetve  a központi utasításnak megfelelően a karantén kórházba történő elhelyezés szükséges.

TÁPPÉNZ KIZÁRÓLAG BETEGSÉG ESETÉN ADHATÓ.

PAPÍRALAPÚ RECEPTEKET CSAK INDOKOLT ESETBEN ADUNK KI. VALAMENNYI VÉNYT A PATIKÁKBAN  TAJ  SZÁM ÉS  SZEMÉLYIGAZOLVÁNY BEMUTATÁSÁVAL  KIVÁLTHATJÁK. A HOZZÁTARTOZÓK IS (felírás után)

RECEPT IGÉNYLÉS A RENDELŐ SZÁMÁN   T: 06 26 335 080   

MOBILON KIZÁRÓLAG SÜRGŐS, ÉLETVESZÉLYES ESETBEN HÍVJANAK.

 A keddi egészséges tanácsadáson védőoltásokat adunk a védőnővel előre egyeztetett időpontok szerint.

A járvány izolálása érdekében tartsák be a fenti eljárási rendet!

Együttműködésüket előre is köszönöm!

Dr.Répási Ildikó háziorvos  

Rendelet a Garancsi-tó lezárásával kapcsolatban

Tinnye Község Önkormányzatának képviselő-testülete hatáskörében eljáró Tinnye Község Polgármestere 6/2020. (IV. 24.) önkormányzati rendelete a Garancsi-tó és környezete lezárásáról

Tinnye Község Önkormányzatának képviselő-testülete hatáskörében eljáró Tinnye Község Polgármestere a Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) számú kormányrendelet 1. §-a következtében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében, a kijárási korlátozással összefüggésben hétvégére meghozható, önkormányzati intézkedésekről szóló, 148/2020 (IV.23.) számú kormányrendelet 3. § felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1.§ Tinnye Község Polgármestere átruházott jogkörénél fogva, a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából, a terület – Garancsi-tó és környezete – lezárását rendeli el. A terület előtt megállni és várakozni, valamint a területre belépni T I L O S!

Záró rendelkezések

2. § A rendelet 2020. április 25-én szombaton 00:00-tól lép hatályba és 2020. április 26-án vasárnap 24:00-kor hatályát veszti.

                             Krix Lajos                                                         Geréb Tünde

                           polgármester                                                            jegyző