2011. november 21. – Országos katasztrófariasztási gyakorlat

November 21-én országos értesítési és törzsvezetési, valamint országos lakossági riasztó és tájékoztató gyakorlat lesz, amely országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlattal együtt zajlik majd.

Cél a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása. Ezzel egy időben a médiaszolgáltatók tesztelik a törvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű tesztközleményeket) tesznek közzé. Ennek célja, hogy a lakosság megismerje, s így a későbbiekben akár egy valós helyzetben felismerje a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.

Országos gyakorlat keretében katasztrófariasztást ad ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011. november 21-én, hétfőn. Öt közlemény hangzik majd el a médiában reggeltől az esti órákig: az üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók.

Aggodalomra ezúttal sincs ok, hiszen a májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a hétfői riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok háborúja című film helyszínein zajlanak.
A hétfői komplex gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll majd, az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát (kb. 10 000 fő). Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.
A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű közleményeket) tesznek közzé. A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket (mintegy 15 000 főt), majd próbaképpen országszerte működésbe lép közel 2500 sziréna.
A gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók, azaz amely csatornákon a közleményekkel találkozhat:
–        Magyar Televízió;
–        Duna Televízió;
–        Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió;
–        Magyar Távirati Iroda;
–        TV2;
–        RTL Klub;
–        HÍR Televízió;
–        Neo FM;
–        Class FM;
–        Info Rádió;
–        Klubrádió;
–        Juventus Rádió;
–        Lánchíd Rádió;
–        Magyar Katolikus Rádió

 

Tekintettel arra, hogy a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor, ugyanakkor a mozgósított polgári védelmi szervezetek állománya és a 18 – 60 év közötti lakosság önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.
 
A lakosságnak sem a közérdekű közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője, az csak a rendszer próbáját szolgálja!
 
A gyakorlatról további folyamatos információkkal szolgál a