Fokozottan ellenőrzik a motorosokat – A környéken hárman is meghaltak

Fokozott ellenőrzést tart több nyári hétvégén a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a motorbalesetek számának csökkentéséért. Magyarországon a személyi sérüléssel járó közúti balesetek 4-5 százalékát okozzák motorosok. A környéken az utóbbi hetekben három motoros is meghalt.

A halálos áldozatok vagy a sérültek több mint kétharmada 35 évesnél fiatalabb.

Pest megyében jóval több idén a motorbaleset, mint tavaly volt. Az áldozatok vagy a sérültek csaknem fele 28 és 40 év közötti. A szerencsétlenségek többsége munkaszüneti napokon történik. Múlt hétvégén hárman haltak meg.

– A motorkerékpárosok a sebességtúllépést, a szabálytalan előzéseket, kanyarodásokat, a segéd-motorosok az engedély nélküli vezetést szokták a legtöbbször megvalósítani – mondta a hírTV-nek Fótos József, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese.

A nagyobb teljesítményű motorok vezetői előszeretettel hajtják fel rendszámtáblájukat, hogy a traffipax ne azonosíthassa a járművet. Ha a száguldozókat elkapják, megbírságolják őket, és – a sebesség túllépésétől függően – öt büntetőpontot is kiszabhatnak rájuk. A kanyarodási szabályok megszegéséért két büntetőpont jár.

Több motorbaleset, három halott a térségben

Május 25-én Zsámbékon, az Etyeki utca és Bicskei utca kereszteződésénél egy Opel Corsába belehajtott egy Kawasaki motorkerékpár. A motoron két fiatal férfi ült, de csak az utason volt bukósisak, a vezető ráadásul ittas is volt. Ő súlyosan, utasa könnyebben sérült.

Nem volt ilyen szerencsés az a motoros, aki személyautóval ütközött a Telki és Budakeszi közötti úton május 21-én. A 60 éves budapesti férfi életét veszítette. Ugyancsak elhunyt egy ember Tinnye és Piliscsaba között június 19-én. Egy házaspár motorkerékpárjával kicsúszott az útról, majd két fának ütközött, és felborult. Ezt követően még az asszony értesítette a rendőrséget. A helyszínre érkező mentők mindkettőjüket kórházba szállították, ahol a feleség meghalt.

Legutóbb, június 22-én – ugyan Komárom-Esztergom megyében – egy motorkerékpárral közlekedő 54 éves piliscsévi férfit gázoltak halálra Dorogon, és ugyanezen a napon a 10-es főút pilisborosjenői szakaszán is történt egy motoros baleset.

(szelesut.hu; Varkapu.info)