Hasznos tanácsok a télen közlekedőknek

Kérjük, olvassák el figyelmesen a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hasznos tanácsait, melyek a téli gépkocsivezetésre vonatkoznak.

– Tájékozódjon az útviszonyokról (rádió, TV és KHT ügyeletek)!

– Csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára!

– Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, alkalmanként kis mennyiségű érdesítő anyag.

– Óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek.

– Tartson biztonságos követési távolságot és vegye figyelembe a megnövekedett fékutat!

– Ne kockáztasson az előzésnél!

– A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztesse arra az Önt követő járművet is!

– Lemaradva kövesse a munkagépet és ne próbálkozzon az előzéssel, mert nem tudhatja, hogy milyen az út állapota a munkagép előtt!

– Ha szembe találkozik munkagéppel, csökkentett sebességgel haladjon el mellette, így elkerülheti, hogy szórás esetén a nagyobb sószemek kárt okozzanak gépkocsijában és biztonsággal el tudja kerülni az ekéző jármű méretén túlnyúló ekeszárnnyal való találkozást.

– Ha elakadás-veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni (esetleg fokozott sebességgel), mert a balesetveszély lényegesen megnő! Itt a fő szabály az, hogy a hóeltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.

– Kerülje az elakadást! Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható! Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek vagy a ráekézett hó.

– Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyja az úton, vagy ha mégis, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnően látható helyen!

– Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát és enni- innivalót is becsomagol.

– Útközben időben gondoskodjon üzemanyagról és még rövid távolságra se induljon el kevés üzemanyaggal!

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Pomaz.hu nyomán Varkapu.info)