Július 1-jén zárva lesznek a rendelők

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kezdeményezésére idén munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozók számára az úgynevezett Semmelweis-nap. Az egészségügyért felelős államtitkárság csütörtöki közleménye szerint a munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók munkájának elismerését szolgálja. – írja az origo.hu.

A törvény a munkaszüneti napot a foglalkoztatási – munkaviszonyban vagy közalkalmazotti – jogviszonyban álló dolgozók számára biztosítja. Ennek megfelelően a folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek nem lesznek nyitva. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál, mint a fekvőbeteg-gyógyintézetek vagy az Országos Mentőszolgálat, az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak.

Az alkalmazott egészségügyi dolgozók és vállalkozási formában tevékenykedők együttes közreműködését igénylő egészségügyi szolgáltatásoknál (ilyen a legtöbb gyógyszertár és a háziorvosi rendelések) figyelembe kell venni, hogy a jogszabályban előírt személyi minimumfeltételek, valamint az ellátás biztosításának egyéb feltételei biztosítottak-e. Ha nem, ügyeletet kell biztosítani.

(forrás: origo.hu, varkapu.info)