Sorozatos kéménytüzek (+Tanácsok tűzoltóktól)

Alig múlt el néhány nap az évből, máris két kéménytűz történt Budakalászon. Mindkét esetben a lerakódott korom gyulladt meg.A Pomázi Önkéntes Tűzoltóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kéményseprést minden kéménnyel rendelkező épület tulajdonosa köteles eltűrni, sőt megkövetelni!

A kéményseprés a megyei önkormányzatok  kötelező közszolgáltatási körébe tartozik, szerződést kötnek egy-egy jogosult szolgáltatóval, akinek az emberei  (a kéményseprők) előre meghirdetett időben minden épültet felkeresnek.

Ha valahol nem tudják elvégezni a feladatot, akkor értesítést hagynak a tulajdonosnak és újból megpróbálják a kémény ellenőrzését, tisztítását elvégezni.  Ha ekkor sem járnak sikerrel, akkor a szolgáltató értesíti a tűzvédelmi hatóságot (ez a területileg illetékes hivatásos tűzoltóság), akik hatósági kényszerintézkedéssel szereznek érvényt a jogszabálynak.

A kémény tisztításáért a tulajdonosnak díjat kell fizetni. A kéményseprők nem csak tisztítják, hanem ellenőrzik is a kémény állapotát. Egyrészt tűzvédelmileg, hogy a kéménytől ne keletkezhessen tűz, másrészt a hő és füst szabad áramlását is vizsgálják, ezzel elkerülendő a szénmonoxid visszaáramlása, ami halálos kimenetelű is lehet.

Ha a kémény kigyullad, elvileg nagy baj nem történhet,ha kémény jó állapotú, az ajtók a helyükön vannak  és nincs a kémény közelében, (vagy beleépítve) éghető anyag.  Ilyenkor a kályhában a tüzelést be kell fejezni, a levegő bejutást le kell zárni és hívni kell a tűzoltókat.

Azt is tudni  kell, hogy mit ne tegyen: Ne nyissa ki a tűztér ajtaját, a kéményajtókat és soha ne próbáljon vizet önteni a kéménybe, mert az a kémény tönkremeneteléhez vezethet.

(tuzoltosag-pomaz.hu, varkapu.info)