Tök jó buli

Az őszi szünet előtti héten kicsik és nagyok egyaránt nagy izgalommal és lelkesedéssel készültek az iskolai Halloween Party-ra. Kedd délután a felsősök, csütörtökön a 3-4. osztályosok, pénteken pedig a legkisebbek örülhettek a Halloween-i mulatságoknak.

De mi is tulajdonképpen a Halloween?

Sokan úgy gondolják, hogy nem más, mint egy felkapott amerikai/angol szokás, mely a nagy áruházláncokban októberben megjelenő Halloween-i  jelmezeknek, dekorációnak és egyéb kellékeknek köszönhetően hazánkban is mindinkább bekerül a köztudatba.  Valóban egyre többfelé találkozunk október 31-én cukorkát gyűjtögető gyerekekkel, illetve a házak udvarán világító töklámpásokkal – bár ez utóbbi nem feltétlen kapcsolódik a Halloween-hez.  Gyerekkoromban én is szinte minden ősszel sort kerítettem egy formás tök kifaragására és esténként az ablakomból elégedetten nézegettem az udvaron sejtelmesen pislákoló kis lámpást–pedig akkor még hírből sem ismertem a Halloween-t.

Az ünnep gyökereit keresve sok-sok évszázadot kell visszautaznunk az időben.  Ősi kelta ünnep.  Az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet más néven a Samhain-t, vagyis “a nyár végét.  Mai formája az idők folyamán több kultúra: az imént említett kelta Samhain fesztivál, a római Pomona-nap és a keresztény mindenszentek napja hagyományainak keveredéséből alakult ki.

A mi Halloween-ünk:

„tapsra várva”

A buli délutánján fürkésző tekintetek pásztázták az iskolaudvart és türelmetlenül várták a tökvadászat kezdetét jelző tapsot, melyre megindulhatott a lázas keresgélés. A megtalált tököket természetesen cukorkára lehetett váltani. Nem is maradt egy fia tök sem a fűben!

„tantermi vigasságok”

A kinti móka után tantermi játékok során folytatódott a mulatság és a cukorkagyűjtögetés. Miután a csapatok kiválasztottak egy-egy „levadászott” tököt, filctollat ragadtak és hozzáláttak a legijesztőbb és legviccesebb „tökfejek” elkészítéséhez. Volt aztán jelmezes felvonulás, Halloween-kirakó, Halloween-kvíz, tök-tánc, csokievő verseny, múmia-tekercselés és nem maradhatott ki a Halloween-kor szokásos almahalászat sem.

Nagy sikert aratott a „rémséges” halloween-i sütemény , a „boszorkányujj körömgomba mártással” (linzertészta, lekvár,mandula J).

A parti zárásaként a Halloween-Lottó sorsolásán izgulhatott minden résztvevő, melyen a szerencsések további édességekkel és apró ajándékokkal gazdagodtak.