Címke: kutya

Állatvédelmi törvényről – Dr. Lakatos Tibor állatorvos (Úny) írása

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” (Mahatma Gandhi)

Bár a kutyák helyes tartásának alapvető szabályait évezredes tapasztalat csiszolta, még mindig számos visszássággal találkozunk e területen.
A felelős kutyatartótól elvárható, hogy a jó gazda gondosságával lássa el állatát, azonban még mindig vannak olyan felelőtlen gazdákkal, akik kedvenceik legalapvetőbb igényeit sem elégítik ki. Ezért a kutyák „jogait” és a gazdák kötelezettségeit állatvédelmi törvények és rendeletek szabályozzák, melyek a közelmúltban bővültek újabb kiegészítésekkel, amit fontosnak tartok ismertetni: (tovább…)

Neked 1%, nekünk 101 esély egy új életre

Mi, a Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete 2006-ban kistérségi civil szerveződésként alakultunk. Feladataink hamar túlmutattak egy önkéntes munkán, ezért 2009-ben bejegyzett egyesület lettünk. 2011. decemberében közhasznú státuszt kapott az egyesület, így hivatalosan nevünk Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete lett.

Mindannyian civilként, a napi munka és család mellett, saját szabadidőnkben mentjük térségünk rászoruló kutyáit, macskáit, néha egyéb két- és négylábú kisállatait is.

Legfőbb céljaink az elkóborolt kutyák hazajuttatása és a sérült állatok ellátása mellett a gondozásunkba került kutyák, macskák számára megtalálni az új befogadó családot. Fontos feladatunknak tartjuk továbbá a felelős állattartás népszerűsítését rendezvényeken, az interneten, illetve iskolákban állatvédelmi oktatás keretein belül.

Az elmúlt több mint öt év alatt közel 950 kutyát vettünk pártfogásunkba, juttattunk haza vagy rehabilitáltunk és adtunk új családhoz. Csak 2011-ben több, mint 190 kutya és 40 macska került új vagy eredeti gazdához a közreműködésünkkel. (tovább…)

Kutyatulajdonosok figyelem!

Az utóbbi időben nagyon megszaporodott az utcákon és a temetők környékén a kóbor(ló) kutyák száma. A Polgármesteri Hivatalba több bejelentés is érkezett. A lakosság védelme érdekében a gyepmester a jövőben hetente többször fogja begyűjteni a gazda nélkül, szabadon kószáló állatokat.

Felhívjuk mindenki figyelmét, annak érdekében, hogy házi kedvencük ne jusson erre a sorsra, tartsák be az állattartás kutyákra vonatkozó szabályait.

Ne engedjék felügyelet nélkül kerítésen kívülre kutyáikat!

Mit tegyek, ha kutyát találtam

Az alábbi összefoglaló a Pilis-Budai Kutyások juttatták el hozzánk, illetve megtalálható az ő honlapjukon. Kevesen tudják, de Tinnye körzetében is dolgoznak és számos kutyát találtak már és mentettek meg, te is könnyen bukkanhatsz a környéken kóborló kutyusra. Fusd át kérlek az alábbiakat, hogy tudd, mi a teendő!

Nincs menhelyünk, ezért nem garantálhatjuk, hogy frissen talált kutyát azonnal át tudjuk venni!

Kutya befogadását sajnos csak abban az esetben tudjuk vállalni, ha éppen van helyünk a kutya számára. Mivel kiépített menhellyel nem rendelkezünk, így a mi munkánk is nagyon nehéz, kérjük megértéseteket.

– Kérjük vizsgáld át alaposan a kutyát, hátha találsz rajta valamilyen azonosítót (biléta, fülben vagy haskorcban tetoválás, nyakörv belsejébe írt telefonszám), mely alapján megtalálhatod az eredeti gazdát. (tovább…)