A közösségi együttélés alapvető szabályairól …

Tinnye Község Önkormányzat képviselő-testülete következő  rendes ülésén tervezi tárgyalni

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló rendelet tervezetét.

A rendelet módosítás előkészítéseként a tervezett rendelet szöveget a jegyző ezúton teszi közzé azzal, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata 62.§-nak megfelelően ezúton társadalmi egyeztetésre bocsájtja.

A tervezett rendelet célja, hogy helyi szinten meghatározza a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartásokat,  amelyek ellentétesek a közösségi együttélés szabályaival.

Azokkal szemben aki e szabályokat megsérti vagy veszélyezteti és e rendelet azok szankciót is megállapítja.

A rendelettervezet szövege: kozossegi-egyutteles.pdf  (.pdf formátumban megtekinthető)

A lakossági véleményeket a jegyzo@tinnye.hu emailre várjuk névvel és lakcímadatokkal együtt.

A véleményeket e helyen közzétesszük!

————————————-

2016.09.24-én érkezett vélemény:

“Tisztelt Jegyző Úr!

Valóban szükség lenne egy ilyesféle rendeletre, de jó lenne, ha kicsit “életszagúbb” lenne – kevesebb paragrafushivatkozás, több gyakorlati, mindenki számára közérthető dolog –  valamint, ha nem csak a honlapon lenne elérhető a tervezet, mert valószínűleg a lakosság elenyésző része nézegeti a honlapot.

De a legfontosabb, hogy bármilyen rendeletnek akkor van értelme, ha annak a betartását is ellenőrzik. Mert, van pl. rendelet az avar és kerti hulladék égetéséről is, ami szerint égetni csak március-áprilisban, valamint október 15. és december 15. között, pénteki napokon 10 és 18 óra között lehet. Ehhez képest szinte az év minden napján, éget valaki (és nem csak kerti hulladékot). Amikor ezt a levelet írom, pl. szeptember 24. szombat, este 6 óra van, tehát semmilyen szempontból sincs égetési időszak, mégis fél Tinnye füstben áll. Aki fél a lebukástól éjszaka éget, nem egyszer ébredtem már iszonyú füstszagra az éjszaka közepén.

Valószínűleg sokat lendítene a lakosság jogkövetésén, ha esetleg az önkormányzat tevékenyen megszervezné a zöldhulladék begyűjtését, mert az évi egyszeri zöldhulladék gyűjtés, amit a Depónia végez, édeskevés. Zöldhulladék egész évben keletkezik, amit jobb híján elégetnek vagy közterületen helyeznek el azok, akik nem tudják/akarják megfizetni az elszállítását a hivatalos lerakókba. Ha az önkormányzat megszervezné, hogy legalább 2 heti rendszerességgel begyűjtsék a zöldhulladékot, és kialakítana egy települési komposztálót, akkor talán jobban rá lehetne venni a lakosságot, hogy ne füstölje ki a szomszédokat, a komposzt pedig értékesíthető lenne.

 

Üdvözlettel

Lukács Ildikó

Honfoglalás u. 7”