Időjárás

Tinnye
Tiszta
Tiszta
4°C
Szelek: 14 km/h W
Napkelte: 07:25
Napnyugta: 15:53
More forecast...
 

Galéria

3 6a img_7636 bekament zumba_tinnye_jav3 wp_20150621_07_20_05_pro

Kategória

Az avar és kerti hulladékok égetéséről szóló rendeletének módosításáról

Tinnye Község Önkormányzat képviselő-testülete következő (novemberi) rendes ülésén kívánja tárgyalni az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 13/2008. (XII.18.) számú rendeletének módosítását.

A rendelet módosítás előkészítéseként a tervezett módosító szöveget a jegyző ezúton teszi közzé azzal, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata 62.§-nak megfelelően ezúton társadalmi egyeztetésre bocsájtja.

A tervezett módosítás lényege, hogy a kerti hulladékok elégetésének helyi szabályai körében pontosítja az erre lehetőséget adó időszakot, annak tartamát illetve korlátait.

Megszűnt az önkormányzatoknak az a korábbi lehetősége, hogy bizonyos magatartásokat szabálysértésnek nyilvánítsanak, így az erre vonatkozó rendelkezéseket módosítani szükséges.

A rendelet módosítás tervezet a szabályok megszegővel szemben kilátásba helyezhető eljárást illetve a bírságolás lehetőségét is beépíti.

Megtartani tervezi azt a kikötést, hogy Tinnyén a csütörtöki és szombati napokon 10-15 óra közötti időszakban lehessen égetni, azonban a vegetációs időszak szövegezés helyett – azt pontosítva – hónapokban határozza meg erre lehetőséget adó időszakot.

A lakossági véleményeket a jegyzo@tinnye.hu emailre várjuk névvel és lakcímadatokkal együtt.

A véleményeket e helyen közzétesszük!

Véleményezendő  módosítás tervezete: 

rendelet módosítás tervezet_ 2013_11_06

és az eredeti 13_2008. rendelet  szövege.

Kapcsolódó jogszabály: a környezet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény

————————————————– vélemények ——————————————–

Tisztelt Jegyző Úr!

Javasolom, hogy Tinnyén egyáltalán ne lehessen kerti hulladékot égetni. Indítványozom, hogy erről hozzon rendeletet a képviselő-testület.

Indoklás:

A kerti hulladékok égetése közben nagy mennyiségben kerülnek rákkeltő anyagok a  levegőbe. Köztudomású, hogy benzon(a)pirén nevű rákkeltő anyag keletkezik avarégetés közben. Ebből az anyagból egy nanogramm az egészségügyi határérték, ám csupán egyetlen égetéskor ennek akár 60 milliószorosa kerülhet a levegőbe.
Tehát nyugodtan kijelenthető, hogy a gazégetés súlyosan károsítja az itt élők egészségét, ráadásul közvetlen módon.

Közvetetten pedig a sztratoszférába kerülve az üvegházhatást növeli. Lenkei Péter, országos hírű környezetvédelmi szakértő számításai szerint egy kupac avar égetése 90 millió köbméter levegőt szennyez be.

Ezek elgondolkodtató adatok. És ehhez jön még az, hogy a tüdőrákos megbetegedések számában Magyarország világviszonylatban az “élmezőnyben” van, Európában pedig az első. Erről szól Dr. Tompa Anna MTA nagydoktor a Magyar Tudomány című folyóiratban megjelent tanulmánya. (http://www.matud.iif.hu/2011/11/06.htm ).

Mindezek alapján azt javasolom, hogy Tinnye önkormányzata tiltsa be a kerti égetéseket, de ezzel egy időben gondoskodjanak a kerti hulladékok rendszeres elszállíttatásáról és a nem égetéssel történő felhasználásáról, illetőleg megsemmisítéséről.

Tisztelettel

Gerhardt Ákos