Az avar és kerti hulladékok égetéséről szóló rendeletének módosításáról

Tinnye Község Önkormányzat képviselő-testülete következő (februári) rendes ülésén kívánja tárgyalni az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 13/2008. (XII.18.) számú rendeletének módosítását.

A rendelet módosítás előkészítéseként a tervezett módosító szöveget a jegyző ezúton teszi közzé azzal, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata 62.§-nak megfelelően ezúton társadalmi egyeztetésre bocsájtja.

Az önkormányzat legutóbb 2013. decemberében módosította, illetve pontosította az égetés időpontjait, vagyis azt a kikötést, hogy Tinnyén a csütörtöki és szombati napokon 10-15 óra közötti időszakban lehessen égetni, azonban a vegetációs időszak szövegezés helyett – azt pontosítva – hónapokban határozta meg erre lehetőséget adó időszakot.

A jelenlegi módosítás indoka:

A kerti hulladékok nyílttéri égetéséről alkotott lakossági vélemények a teljes körű engedélyezés, és tiltás között erősen megoszlanak. Ez szükségessé tesz egy olyan kompromisszumos megoldást, ami tiszta szubjektív tényezőktől mentes egyszerűen átlátható helyzetet teremt. Ennek fényében javasolnék egy olyan szabályozást, mely a fő problémát jelentő avar, kaszálék, illetve lágyszárú növények égetését a pénteki napokon engedélyezné, a többi napokon tiltaná.

A lakossági véleményeket a jegyzo@tinnye.hu emailre várjuk névvel és lakcímadatokkal együtt.

A véleményeket e helyen közzétesszük!

Véleményezendő  módosítás tervezete: 

Égetési rendelet módosítás_ 2018

és az eredeti 2008. rendelet  szövege.

Kapcsolódó jogszabály: a környezet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény

————————————————– vélemények ——————————————–

Kedves Dr. Imre Gábor Úr, tisztelt Polgármesteri Hivatal!

Imént olvastam a tinnye.hu-n a felhívást, amely társadalmi egyeztetésre kéri fel a lakosságot a kerti hulladék égetésének témájában. Erről írnám le a véleményemet.

I.
A javaslat, miszerint kizárólag péntekenként, de egész nap engedélyezve volna az égetés, talán jobb mint két nap adott időszaka (10-15 óráig), mert azt eddig sem tudták sokan betartani (személyes tapasztalat, hogy nyáron a hét több napján is elő-előfordult a füstölés a faluban), így legalább csak a hét egy napját kell memorizálni. Viszont nem ártana erről egy szélesebb körű tájékoztatást nyújtani, pl. szórólap vagy újságcikk formájában, mert a tinnye.hu-n vagy az Önkormányzat hirdetőplakátján megjelenő határozat garantáltan nem jut el a lakosság jelentős százalékához. Illetve az is jó volna, hogy ezt a határozatot be is tartatná az Önkormányzat, pl. a péntektől eltérő napon történő égetés figyelésével és adott esetben szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetéssel, sorozatos “visszaesés” esetén bírságolással.

Ugyanakkor azt is érdemes volna meghatározni, hogy mi tartozik ebbe az “égetés” kategóriába? Pl. a kerti szalonna- vagy roston sütés, bográcsozás — ami ugyancsak szabadtéri égetéssel, de talán kevesebb füsttel (?) jár — ugyanide tartozik? Ezekre a kerti összejövetelekre potenciálisan hétvégenként kerülhet sor, amikor viszont sokan takarítanak, szellőztetnek is. Ekkor pedig kifejezetten idegesítő tud lenni ha szellőztetés közben egy környékbeli elkezd füstölni, ezért nagyon fontos volna ezeket az eseteket valahogy elkülöníteni (vagy akár egy kategóriába sorolni) a kerti hulladék égetésétől.

II.
Azonban elgondolkoznék azon, hogy feltétlenül szükséges-e az égetés? A Depónia Kft. idei hulladék szállítási naptárában áprilistól novemberig vállalta a zöld-hulladék elszállítását az általuk kibocsátott matricával ellátott nejlonzsákokban. Ez alapvetően egy jó kezdeményezés, de számos hátránnyal is bír:

1. A nejlonzsákot (ha nincs kéznél) be kell szerezni: el kell menni megvásárolni, pénzt kell érte kiadni.
2. A levágott (és esetleg becsomagolt) zöld-hulladékot a legközelebbi szállításig raktározni kell.
3. A matricák száma korlátozott (mi pl. 8 db-ot kaptunk egész évre) és max. 110 literes zsákra lehet őket ragasztani.
4. Ha elfogy a depóniás matrica, nincs több szállítási lehetőség (csak további matricák vásárlásával).

Ezzel egyébként alapvető személyes problémám, hogy környezetvédelmi célokra hivatkozva további műanyagipari termék megvásárlására kényszerül a lakosság (a zsákot be kell szerezni). Ezért mi már jó ideje gyűjtjük a nagyobb méretű zacskókat és zsákokat és pl. a műanyag szelektív hulladékot is ezekben készítjük ki, nem pedig vásárolt szemetes zsákokban. Talán a zöld-hulladék elszállításához is meg lehetne őrizni az efféle nagyobb zacskókat (legyen az akár egy újonnan vásárolt háztartási gép, szórakoztató elektronikai eszköz, bútor stb. csomagolása vagy csomagolásának darabja) és nem újat vásárol(tat)ni. Mindezt az újrahasznosítás jegyében.

III.
De nem is biztos, hogy a zöld-hulladéktól feltétlenül meg kell szabadulnunk. Számtalan olyan publikáció ismert, ami a komposztálás előnyeit és lehetőségeit taglalja. Nyilván erre sokaknak nincs lehetősége otthoni környezetben, de akár önkormányzatilag, akár egy falubéli vagy környékbéli vállalkozás keretén belül is el tudnám képzelni a zöld-hulladék központi összegyűjtését és hasznosítását, pl.:

1. Mezőgazdasági, kertészeti felhasználás (http://www.deponia.hu/sites/default/files/szelektiv/komposztalas.pdf vagy http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/komposzt.htm).
2. Fűtés “komposztkazánnal” (http://komposztkazan.autarkia.org/)

Akár önkormányzati támogatással is megvalósítható volna ilyen természetes “kazánok” kialakításával a rászoruló családok fűtésének segítése.

Üdvözlettel:
Czuczor Szabolcs
 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment