Piliscsaba Kopár csárda – Fehér-hegy

Ez a túra csak Tinnye közelében van, de nem Tinnyéről indul. A kiindulás a piliscsabai Kopár csárda, ahol kellően nagy parkoló áll rendelkezésre, illetve a túraútvonal kezdete is karnyújtásnyira van csak (ráadásul a túra végén isteni ebédet is el lehet itt fogyasztani). A Kopár csárda – Vörös-hegy – Fehér-hegy – Vörös-hegy – Kopár csárda útvonal időben kb. 2 óra alatt teljesíthető.

A túraút a csárda parkolójának végén kezdődik, egy kis fahídon kell átmenni. Itt még eldönthetjük, hogy “balra”, Piliscsaba irányába indulunk-e el, ekkor a piros elkerülőn kell haladnunk, vagy “jobbra”, Pilisvörösvár irányába, a piros csík + piros elkerülő jelzésen haladunk. A javaslat az utóbbi, mert kellemesen emelkedik az út, miközben a látvány kárpótol a fáradozásért. Az út végig fenyőerdőben vezet, hol át a sűrűn, hol pedig szakadékperemen (az út mindvégig biztonságos és kellően széles). Kb. 30-40 perc után érjük el a Vörös-hegyet, hamar megismerhető a hegytető, mert egyrészt kopárabb, másrészt valóban picit vöröses a talaj árnyalata, harmadrészt pedig fantasztikus látvány nyílik minden irányba: Pilisvörösvár felé, valamint a környező dombság felé egyaránt.

Kb. 50 percnél érjük el előbb azt az elágazást, amelyen ha a parkolóból másik irányba indulunk, akkor becsatlakoztunk volna, valamint még 5 perc, és feltűnik a sárga túrajelzés is, amely Vörösvár felől kanyarog fel a dombok közé. Kb. 1 óra járásra a kiindulási ponttól érhető el a Fehér-hegy, ha valaki 2 órás túrát tervez, akkor itt érdemes visszafordulni, ha nagyobb túrára vágyik, akkor továbbhaladva hamarosan elérheti az Iluska forrást, a Mészégetőket, valamint Pilisszántóra is rápillanthat.

Ha visszafordulunk, érdemes a piros csík – piros elkerülő jelzésnél ezúttal a másik utat választani, és lefelé a járatlan úton haladni, mert két különböző növényzet figyelhető meg. Míg a piros csíkon a fenyves, a piros elkerülőn inkább a tölgyfák vannak túlsúlyban, ezáltal télen az utóbbi kopárabb is, mint a fenyőerdő.

Jó túrázást! (és jó étvágyat, ha betérnek a Kopár csárdába)

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment