1. túra: Zajnát-tető

„A túraleírásokat és fényképeket Cseh Balázs, tinnyei lakos készítette. 
Balázs családjával 2010-ben költözött a településre, rendszeresen fut és kirándul a falu környékén is. 
2020-ban a koronavírus járvány első hulláma során amikor csak a falvaktól, frekventált helyektől távol lehetett a szabadban mozogni, akkor készültek a Tinnye hivatalos honlapon, valamint a falu lakói által létrehozott Facebook csoportban megtalálható túraleírások.”

Az első túra javaslat: fel a Zajnát-tetőre (opció: séta a Zajnát mellett).
Nehézségi szint: nehezebb (nehéz megtalálni a felfelé vezető ösvényt, valamint meredek a kaptató)
Táv: kb. 5-6 km oda-vissza

TIPPEK:

A Zajnát-tetőt megközelíteni Tinnyéről a legegyszerűbben a Piliscsabára vezető Garancsi út mellett található crosspálya felől lehet. Tinnyét Piliscsaba irányába elhagyva, az első kanyar után először a volt katonai bázis betonútja indul felfelé, a második kanyar után található egy földút, ami viszonylag meredeken vezet fel egy domb oldalra és szemmel láthatóan crossmotorok járják ki elég gyakran. Az autót célszerű itt a földút bekötésénél, de a földúton lerakni, figyelve, hogy ne legyen útban!

A térképen bal felül van Tinnye (1133-as kék szám), elsőre a Kutya-hegyre vezető betonút (ez a volt katonai bázis), majd a következő szürke vonal, ami nem szaggatott az úttól jobbra, az a földút.


Áttekintő térkép: bal felül sárga út: Garancsi út Tinnye és Piliscsaba között, a piros kereszt az irány, amelyet elhagyva az elkerített területen belül kavicsos erdei úton elérhető akár a Zajnát-tető is.


A fénykép nem sokkal az után készült, hogy felértem a crosspálya tetejére és elindultam kicsit jobbra tartva a Zajnát felé. A távolban lévő Zajnátra próbálok rámutatni :)

A szürke vonal kicsit jobbra tartva szaggatottként folytatódik és halad egyenesen a térkép közepén lévő piros kereszt felé. Ez kb. 1,5 km, amikor is elérünk egy kerítéssel körbevett területet, egy zárt kaput, ami mellett most már kiépítettek egy létrát. 


Kapu és kerítés. Itt még a létra nem volt kész. a kaputól jobbra lett egy kis létra.

A létrán átmenve érdemes jobbra tartva elindulni, pár lépés után egy enyhe jobb kanyarral egy tisztáson találjuk magunkat. Ezen a tisztáson végigvezet a szekérút, itt már rálátni a Zajnátra. A tisztás végén a szekérút beletorkollik egy szélesebb, apró kavicsos erdei útba, ez a térképen már nem szaggatott vonallal van jelezve, hanem folyamatos szürke vonallal. Jobbra tartunk, haladunk ezen a kavicsos erdei úton. Balra lesz egy-egy elhagyott szekérút nyom, de ezeken még nem szabad elindulni. Kisvártatva megérkezünk egy olyan szekérúthoz, amelyre benézve látszódni fog egy vadetető, már közel vagyunk a feljárathoz.

A Zajnátra felvezető utat ebből a szögből kicsit nehezebb megtalálni, valamint eléggé meredeken kaptat felfelé. A kanyarban balra a fák között lehet kiszúrni (mondom tényleg elég nehezen) egy kitaposott ösvényt felfelé, de mivel sűrű az aljnövényzet, valamint szép számmal van fa is, erősen keresni kell és bízni, hogy meglesz. Ha más nem végig a csúcsot érdemes szem előtt tartani, az biztos pont. 

A jelentős kaptató során váltakozni fog erdősebb, sűrűbb rész, valamint sziklásabb, pusztább rész, néhol át is kell bújni egy-egy faág alatt, de megéri. Több helyen több kitaposott ösvény is látható lesz, ezek mind felfelé tartanak, csak egy-egy nagyobb sziklát vagy fát kerülnek egyik illetve másik oldalról.
Kisvártatva és kifáradva felérünk a Zajnátra. Nincsen a tetején se kereszt, se semmi, (térképen két csillag, az ún. “szép kilátás” jelölő jelzi) egyszerűen csak egy puszta rész és egy gerinc, amin végig lehet szépen sétálni, és be lehet látni róla a környező erdőket, mezőket, Tinnyét, ellátni Perbálra, valamint rálátni Piliscsabára is.

  • Aki nagyobb túrát szeretne, érdemes a gerinceken végigmenve tovább a másik két szép kilátás jelző felé venni az irányt és előbb-utóbb egy szekérúton lejönni, vissza a kavicsos erdei útra, majd visszafelé venni az irányt a kerítés kapuig/létráig.
  • Aki kisebb túrát szeretne, annak inkább azt javaslom, hogy ereszkedjen vissza azon az ösvényen, amin felment.
  • OPCIÓ: ha nem szeretnénk ekkora kaptatón felmenni, akkor a tisztásról akár jobbra, a Zajnát felé, akár balra, az ún. diplomás terület felé elindulhatunk a kavicsos erdei úton, mindkét irányba elég hosszan el lehet menni és szép sétát lehet tenni, megkerülve a Zajnátot, de ezúttal nem felmenve rá. Ha jobbra indultunk, úgy végül Perbál felé köthetünk ki, ha balra indultunk, akkor pedig Piliscsaba illetve később pedig a Nagy-Szénás irányába fogunk haladni. A Nagy-Szénás is elérhető egyébként, de az már egy nagyon hosszú túra.

< Vissza a látnivalókhoz