2. túra: Úny és Kiscsévpuszta felé, azaz a semmi közepén, egy séta a repcésben

„A túraleírásokat és fényképeket Cseh Balázs, tinnyei lakos készítette. 
Balázs családjával 2010-ben költözött a településre, rendszeresen fut és kirándul a falu környékén is. 
2020-ban a koronavírus járvány első hulláma során amikor csak a falvaktól, frekventált helyektől távol lehetett a szabadban mozogni, akkor készültek a Tinnye hivatalos honlapon, valamint a falu lakói által létrehozott Facebook csoportban megtalálható túraleírások.”

A második túra javaslat sétára illetve futásra is jó: séta a gerincen, Úny és Kiscsévpuszta felé

Nehézségi szint: könnyű (itt-ott van szint, dimbi-dombi, de könnyen sétálható és követhető)
Táv: teljesen tőled függ, bármeddig el lehet menni és vissza is lehet fordulni bárhol. A beszúrt térképen kb. 10 km-es útvonal látható a földúttól a repcésben leírt kör, majd vissza.

TIPP ehhez és minden túrához:

Parkolás:

  • vagy a túra indulását jelentő földúton oldalt, ami tökéletes, csak ne álljunk zavaró helyre, illetve fontos tudni, hogy esőzés után azért itt megül a víz és a sár, ahogy lejön a domboldalról. Száraz időben viszont pont megfelelő itt megállni
  • vagy már a falu únyi út felőli végénél érdemes letenni a kocsit, viszont onnan 1,5 km-re van a földút, a betonúton sétálni meg nem annyira látványos/élvezetes


A túra valójában ott indul, ahol a sárgával jelzett Úny-Tinnye közötti útnál a 1106-os útjelölő van, épp keresztbe megy rajta a kék vonal. Itt kell elindulni befelé a földúton és tul.képp. sétálni, amennyi jól esik.

A túrát érdemes a földútnál kezdeni, amely az únyi útról nyílik, rögtön a megyehatárt jelző táblánál található a jobb oldalon. Itt pár autó le is tud parkolni, de ahogy írtam a parkolási tippnél, nagy eső után itt azért sár van.


A betonútról nyíló földút, oldalt elfér pár autó, figyeljünk, hogy munkagépeknek ne legyünk útban. Azért itt folyik földművelés, ne zavarjuk.

A túra/sétaút kaptatóval indul, de megéri, mert kisvártatva felérünk az emelkedő tetejére és elénk tárul az útvonal nagy része, rajtunk múlik mennyit és meddig megyünk majd:


A kezdeti kaptató egy kihívás, ha teljesítjük, utána már a látvány vinni fogja tovább a lábunkat :)

A képen látható hosszú földút végén (a kép közepén a fasor jó messze) egy gerinc lesz, ahol mind balra, mind jobbra mehetünk, illetve kis töréssel, de akár egyenesen lefelé is. Az az út a pilisjászfalusi útra vinne le, de visszafelé eléggé meredek lenne, úgyhogy azt nem javaslom. Azt majd a másik oldalról érdemes megközelíteni, egy következő leírásban bemutatom.
Javaslat: BALRA induljunk, végig a gerincen. (A beszúrt térképen a “nnye” felirattól balra, ahogy a kék csík hirtelen balra fordul, azt kövessük.)


Ez a gerinc, itt értünk fel a földút tetejére. Itt dönthetnénk úgy, hogy elindulunk lefelé a Jászfalusi útra (a képen ez most jobbra van), DE én azt javaslom, hogy ne arra induljunk, hanem tovább a gerincen (a képen ez van egyenesen előre).

A gerincen végighaladva az indulást követően kb. 2 km-re kanyargós részhez érünk, a beszúrt térképen a piros kereszt fölötti kanyargós kék csík rész, kövessük a szekérutat.


A gerinc teteje, balra, majd a fasor mellett végig, aztán kis puszta, és megint egy bokros rész (a kép közepe kb.), na ott megint jobbra, ezáltal U alakban megkerülve az előttünk lévő területet.

Ha kitartóak vagyunk és megyünk tovább Úny illetve lassan már inkább Kiscsévpuszta irányába, újabb és újabb megművelt területek köszönnek ránk, most (2020. április 23.) például csodálatos repce földek.

A beszúrt térképen egy kört tettem a repceföldön, természetesen földúton, nem letaposva semmit, viszont így ha a kiindulási földút, bekötő ponttól számolom, kb. 10 km volt a túra, ami sétálva, 3-4/km/h átlaggal azért már nagy túra lesz, simán lehet 2,5-3 óra. A visszaút ugyanaz, amerre jöttünk, így a túraleírást zárom a repcés képekkel :)

< Vissza a látnivalókhoz