3. túra: Pilisjászfalusi út (Királyvölgy mellett) - Nagy-Kerék-hegy

„A túraleírásokat és fényképeket Cseh Balázs, tinnyei lakos készítette. 
Balázs családjával 2010-ben költözött a településre, rendszeresen fut és kirándul a falu környékén is. 
2020-ban a koronavírus járvány első hulláma során amikor csak a falvaktól, frekventált helyektől távol lehetett a szabadban mozogni, akkor készültek a Tinnye hivatalos honlapon, valamint a falu lakói által létrehozott Facebook csoportban megtalálható túraleírások.”

A 3. túra javaslat egy nagyon szép séta, ahol - hiába lakunk itt most már jó ideje - még nem jártunk. Aki a Királyvölgyben lakik, viszont biztos megnézte már ezt a részt, és nem csalódott. Nagyon szép!

Nehézségi szint: könnyű (van szint, de könnyen sétálható és követhető)
Táv: teljesen tőled függ, a térképen most 4,8 km van jelezve, a teljes kör bezárásával vissza a lerakott autóhoz kb. 5,5-6 km

TIPP ehhez és minden túrához:

Parkolás:

  • Elindulva a Jászfalusi úton (102-es) kb. 2-2,5 km környékén lesz jobbra Királyvölgy bejárata, ezzel szemben van két földút bejárat. A távolabbi (Jászfalu felőli) az, ahová picit beljebb is be lehet menni a kocsival, de azért próbáljunk meg ne becsörtetni a természet lágy ölébe, de ne is legyünk útban!
  • ANTI-parkolás javaslat: Királyvölgy bejáratába ne álljunk be a betonútra. Biztos nem szívelnék az itt lakók, ha valaki miatt nem lehet ki-befordulni az utcáikba. 


A túratérképen 4,8 km-es távot jelölök, de opciósan lehet rövidíteni a két szaggatott vonallal, ott lehet egy szép kört tenni, kb. 3-max 4 km és az is szép. Csak lesz benne szint.

Ha letettük az autót, induljunk el a szekérúton a dombok felé. A lenti képen a javasolt földút jobbról érkezik és halad tovább befelé a dombok felé, de arra már ne menjünk el kocsival, felesleges. Sétáljunk!


Jobbra a földút az, amire egy kicsit be lehet jönni autóval és félre állni. De ne álljunk se az útba, se ne másszunk bele a természetbe nagyon.

Ezen földút végén ha balra fordulunk majd, akkor lehet a szaggatott vonallal jelzett U alakú sétát tenni, én jobbra kanyarodtam, a Nagy-Kerék-hegy mellé, itt haladtam tovább a földúton. Egyszercsak egy erdősáv, erdei út kerül utunkba, eléggé látványos és romantikus rész:


Erdősáv, amin át kell mennünk ha meg akarjuk kerülni a Nagy-Kerék-hegyet

A szekérutat követve szép dombok-völgyek között haladhatunk, remek kilátással:


Jobbra látható a Jászfalunál található kőbánya

Haladva tovább kicsit nehezebb lesz követni a szekérutat, mert egyrész kanyarog, másrészt pedig sok helyen felszántották anno és most nő rajta a (talán) búza.

A szekérutat követve (és a térképet ami fent látható) visszajutunk arra az útvonalra, amit a 2. túrán leírtam, csak a másik oldalról. Visszafelé kényelmes, lejtős szakaszokkal visszaérhetünk a gerincre, ahonnan ezúttal majd balra lefelé vissza lehet jutni az autóhoz. Elég meredek lesz lefelé az út, óvatosan haladjunk!

< Vissza a látnivalókhoz