4.b túra: Meszes-hegy másik oldalról

„A túraleírásokat és fényképeket Cseh Balázs, tinnyei lakos készítette. 
Balázs családjával 2010-ben költözött a településre, rendszeresen fut és kirándul a falu környékén is. 
2020-ban a koronavírus járvány első hulláma során amikor csak a falvaktól, frekventált helyektől távol lehetett a szabadban mozogni, akkor készültek a Tinnye hivatalos honlapon, valamint a falu lakói által létrehozott Facebook csoportban megtalálható túraleírások.”

A Meszes-hegyről már írtam korábban itt: https://www.facebook.com/notes/tinnye-city/4-t%C3%BAra-perb%C3%A1l-mesze...

Most azért írok csak újra, mert felfedeztem egy másik útvonalat, amely körtúra, és amellyel szépen kibővíthető a túra 8 km-es sétává látványos, szakadékszerű völggyel. Ehhez nem kell mást tenni, mint az eredeti leíráshoz képest nem a bánya felől felmenni a Meszes-hegyre, sőt, nem is a meredek kaptató felől, hanem még a hegy lábánál jobbra tartani, és megkerülni. Ekkor egy erdősáv mellett haladó szekérúton kell végighaladnunk, és egy ponton balra fordulva a hegy felé venni az irányt. Ha itt “mászunk” fel (merthogy elég szép kaptató), akkor feljutunk a völgy sziklás szélére, ahonnan remek látvány fogad minket.

A 4-es túraleráshoz képest nem balról kell kerülnünk ezúttal és nem is toronyiránt a hegyre fel a kaptatón, hanem jobbra kell kerülni és hátulról felmenni egy sziklás völgyben.


Ha alkonyatkor megyünk...


A sziklás völgy széléről fényképezve Zsámbék-Tök felé

< Vissza a látnivalókhoz